Ce este cadastrul

Cadastrul este utilizat inclusiv pentru ridicari topograficeCadastrul este un termen tehnic pentru o evidenta a valorii, suprafetei si proprietatii (sau a altei baze de utilizare sau ocupare) a terenului. Strict vorbind, un cadastru este o evidenta a zonelor si a valorilor terenurilor si a proprietarilor de terenuri care au fost initial compilate in scopuri de impozitare. In multe tari, insa, nu mai exista niciun impozit pe teren, iar in practica cadastrul serveste altor doua scopuri la fel de importante. Acesta ofera un mijloc gata de descriere si identificare precisa a anumitor terenuri si actioneaza ca o inregistrare continua a drepturilor asupra pamantului. 

Un cadastru modern consta, in mod normal, dintr-o serie de harti sau planuri pe scara larga si registre corespunzatoare. Atat planurile, cat si registrele pot fi stocate in computere. Prezentul capitol se refera la trasaturile esentiale ale hartilor cadastrale, cu referire speciala la forma pe care o iau atunci cand sunt desenate pe hartie sau afisate pe ecranul unui computer. Pentru intabulari terenuri sunt necesare harti topografice.

In timp ce sondajul privind o parcela individuala a avut in unele tari o "harta cadastrala" pentru terenul respectiv si poate sa nu fi fost legata de orice parcele de teren adiacente, harta reala cadastrala acopera toate parcelele dintr-o zona, mai degraba decat parcele izolate. 

 Acesta poate actiona ca un indice pentru alte sondaje privind terenurile care prezinta informatii mai detaliate sau pot fi de o scara suficient de mare pentru ca dimensiunile fiecarui teren sa poata fi obtinute de pe harta. In acest capitol si in cadrul acestei monografii, termenul "harta cadastrala" va fi asociat cu orice parcela de teren definita fie prin proprietate, valoare sau utilizare, cu conditia ca parcela sa aiba o identitate independenta si sa fie relevanta pentru gestionarea terenului ca resursa .

O harta cadastrala va arata limitele acestor parcele, dar poate include, in plus, detalii ale resurselor asociate acestora, inclusiv structurile fizice de pe sau de dedesubt, geologia, solurile si vegetatia acestora si modul in care terenul este utilizat.  Hartile topografice sunt utilizate si pentru intabulari constructii.

(0 votes)
Read 9233 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.